Welke apparatuur heb je nodig om zelf kaas te maken?

Als je zelf 1 kilo Goudse kaas wilt maken heb je nodig:

  • Pan van minimaal 10 liter.
  • Een emmer om de wei in op te vangen. 
  • Thermometer om de temperatuur van de melk bij het opwarmen én het wassen van de kaas goed te kunnen controleren. Bij kaas maken is het belangrijk om precies te werken en de juiste temperaturen aan te houden. De thermometer heeft een minimaal bereik nodig van 29-40°C. Je kan zowel een analoge als een digitale thermometer gebruiken.  
  • Een 5 ml spuitje van de apotheek om het stremsel, de CalciumChloride en eventuele Salpeter precies mee af te meten.  
  • Wrongelmes of koksmes. Heb je geen wrongelmes, dan kan je ook een koksmes gebruiken, maar een wrongelmes geeft wel de meest realistische kaas-maak-beleving.     
  • Bolzeef 
  • Pollepel 
  • Maatbeker 
  • Kaasvat
  • Kaaspers
  • Een sponsje om je kaas mee te coaten 
  • Kaascoating.
  • Kaasplank om je kaas op te laten rijpen 

Niet alle materialen in huis? Huur een kaasmaakpakket

Kaas maken materialen hurenVind je het leuk om zelf kaas te maken, maar heb je niet alle materialen, dan kan je een totaal pakket huren met daarin: Chloortabletten, 1.5 ml spuitje, wrongelmes, 2 kaasvatten, kaascoating, stremsel en een kaaspers.
Neem contact op met Esther en vraag naar de mogelijkheden

Bekijk de uitgebreide handleiding en maak stap voor stap thuis je eigen Goudse kaas.

Heb je vragen of wil je sparren over zelf kaas maken, neem dan contact op met Esther, de kaasmaakster.

Relevante andere vragen

Bekijk alle veel gestelde vragen over zelf kaas maken