Wat is verzuivelen?

De term zuivel wordt gebruikt voor melk en alle producten die maar te verzinnen zijn die van rauwe melk zijn gemaakt. Als je zuivel gaat bewerken, heet dit verzuivelen.  

Zelf gemaakte boter en karnemelk bij de workshop verzuivelen

Als er gesproken wordt over melk, kan dit de melk van allerlei zoogdieren zijn. De koe is natuurlijk 1 van de meest bekendste zuivelproducenten, maar ook een geit, schaap, paard en buffelo geven melk die je kan verzuivelen naar allerlei producten. De melk van een zoogdier bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om haar jong (of kind), totdat deze oud genoeg is om zijn of haar eigen voedsel te kunnen eten.   

Niet alle melk is gelijk in samenstelling. Wist je dat een walvis meer dan 7 keer vettere melk geeft dan een gewone Nederlandse melk koe? En dat er speciale koeien zijn die vettere melk maken met een hoger gehalte aan eiwit zodat je cappuccino schuim lekker stevig is?  

Vind je verzuivelen interessant? Bekijk dan de opties om kaas of boter en karnemelk te leren maken. Wil je zelf kaas maken? Bekijk dan de handleiding voor een uitgebreide omschrijving van elke stap.

Heb je vragen of wil je sparren over zelf kaas maken, neem dan contact op met Esther, de kaasmaakster.

Relevante andere vragen

Bekijk alle veel gestelde vragen over zelf kaas maken