Wil je thuis je eigen kaas maken? Dan is een Goudse kaas een mooie kaas om mee te beginnen. Bekijk de uitgebreide handleiding. Met deze handleiding maak je stap voor stap thuis je eigen Goudse kaas.
In grote lijnen bestaat het kaas maken uit 2 delen, met verschillende stappen.
Deel 1: de bereiding
- Zorg dat alle ingrediënten en benodigdheden klaar staan
- Maak alle materialen goed schoon
- Warm de melk op
- Voeg zuursel, CalciumChloride en stremsel toe
- Laat de melk stremmen
- Snijd de wrongel
- Tap de wei af (1e keer)
- Was de kaas (1e keer)
- Herhaal het aftappen en wassen
- Laat de wrongel narijpen
- Vul het kaasvat
- Zet de kaas onder de kaaspers
Deel 2: het nawerk
- Pekel de kaas
- Laat de kaas drogen
- Voeg een coating toe
- Draai de kaas elke dag om
Na 6 weken is de kaas eetbaar. Wil je een oudere kaas, laat de kaas dan langer liggen.
Bekijk de handleiding voor een uitgebreide omschrijving van elke stap.
Heb je vragen of wil je sparren over zelf kaas maken, neem dan contact op met Esther, de kaasmaakster.
Relevante andere vragen