Mijn kaas staat bol en ontploft bijna, hoe komt dat?

Dit kan gebeuren als je gebruik maakt van rauwe niet gepasteuriseerde melk. In verse melk zitten E. Coli-bacteriën (poep-bacteriën). Als deze in de kaas zitten, produceren ze gasvorming in de kaas. De kaas zal niet goed ruiken en bol gaan staan. Als dit gebeurd tijdens de rijping is er niets meer aan te doen, zal de kaas vroegtijdig overlijden en zal je de kaas weg moeten gooien.

Je kan dit voorkomen door bij gebruik van rauwe melk een beetje NatriumNitraat, ookwel Salpeter genoemd, toe te voegen. Dit dood de eventueel aanwezige bacteriën af. Wat ook kan helpen is en de melk te verwarmen tot 72°C voor 15 seconden. Let op dat de melk niet veel warmer wordt omdat anders de kaasstoffen in de kaas die je nodig hebt om kaas te maken geïnactiveerd worden.

Als je verpakte gepasteuriseerde melk gebruikt, is dit niet nodig. Het is natuurlijk ook belangrijk om altijd hygiënisch en schoon te werken en niet uitgebreid naar de wc te gaan onder het kaasmaken.

Heb je vragen of wil je sparren over zelf kaas maken, neem dan contact op met Esther, de kaasmaakster.

Bekijk de uitgebreide handleiding en maak stap voor stap thuis je eigen Goudse kaas.

Relevante andere vragen

Bekijk alle veel gestelde vragen over zelf kaas maken