Kan je kaas maken zonder stremsel?

Als je een “harde kaas” wilt maken zoals een Goudse kaas, kan je eigenlijk niet zonder een goed stremsel. Stremsel zorgt ervoor dat de melk dik word. Dit proces komt door de enzymen in stremsel.

Lees meer over de werking van stremsel in kaas.

Als je verse kaas wilt maken, kan je dit prima doen door een zuur zoals citroensap toe te voegen om de melk samen te laten klonteren. Omdat het voor verse kaas niet nodig is dat de enzymen tijdens de rijping hun werk blijven doen, is dit een prima alternatief uit het keukenkastje. Vandaar dat je vaak leest over een huis-tuin-en-keuken alternatief voor stremsel.

Als je harde kazen wilt maken, heb je toch echt stremsel nodig (al dan niet leb-, vegetarisch of plantaardig-stremsel) om de kaas goed te laten stremmen, wat de basis is van een goede Goudse kaas.

Heb je vragen of wil je sparren over zelf kaas maken, neem dan contact op met Esther, de kaasmaakster.

Bekijk de uitgebreide handleiding en maak stap voor stap thuis je eigen Goudse kaas.

Relevante andere vragen