Mag je stremsel als je zwanger bent?

Stremsel, als hulpstof, mag gewoon gegeten worden in de zwangerschap. Kaas overigens ook.

Boerenkaas of andere onverhitte kazen hebben geen hitte behandeling gehad, waardoor het wordt afgeraden aan zwangeren om “rauwmelkse kazen” zoals deze kazen zo mooi heten te eten. Dit heeft te maken met de Listeriabacterie. De bacteria Listeria wordt gedood bij een temperatuur van +70°C.

Rauwmelkse kazen, wat boerenkazen en buitenlandse kazen vaak zijn hebben geen hitte behandeling gehad. Enige nuance is hier wel op zijn plaats. Rauwmelkse kazen zijn zogenaamde “harde” kazen. Deze kazen hebben een laag vochtgehalte en de Listeria heeft hierdoor geen kans om te overleven. Dus bijvoorbeeld ouders Goudse kaas kan je als zwangere gewoon eten. Belangrijk is natuurlijk dat het goed voelt.  Het is aan de zwangere zelf.

Alle kaas in de supermarkt mag wel gewoon gegeten worden als je zwanger bent. Supermarkten mogen alleen gethermiseerde kazen verkopen. Bij kaas speciaal zaken is dat een andere verhaal. Weet je het niet precies? Vraag het gewoon en zeg dat het voor je oude oma is die je niet ziek wilt maken. Niemand die het door heeft… Of wel?

Je kan ook het ingrediënten label bekijken. Als hierop “au lait cru” staat, betekend dit dat de kaas is gemaakt van niet gepasteuriseerde melk. Opletten dus!

Alle andere kazen gemaakt van stremsel die verhit zijn zoals schimmelkazen mogen gewoon gegeten worden door zwangeren, zolang de melk is verhit naar +70°C.

Vaak wordt over het eten schimmelkazen moeilijk gedaan bij zwangerschap. Dit heeft er puur mee te maken dat sommige schimmelkazen gemaakt zijn van melk die niet voldoende verhit is geweest om de bacteriën af te doden.

Weetje: wist je dat kaasmakers en verloskundigen vaak de eersten zijn die weten wanneer iemand zwanger is? Puur omdat ze vaak de vraag krijg ingefluisterd of ze de kaas mogen eten…

Relevante andere vragen

Bekijk alle veel gestelde vragen over stremsel