Workshop voor hobby-koks: kaas maken

workshop kaas maken

Wil je eens proberen om zelf kaas te maken? Kom langs bij de kaasmaakster in Elburg of volg de workshop in je eigen keuken. Esther neemt alle benodigde spullen mee en verzorgd een heerlijke boerenlunch.

Tijdens deze praktische workshop leer je hoe je zelf Goudse kaas kan maken. Je hoeft vooraf geen kennis te hebben van kaas maken. Heb je al wel (enige) ervaring, dan past Esther de workshop aan, aan jouw niveau. Na afloop krijg je alle materialen mee die je nodig hebt om de komende 6 weken je eigen kaas verder te behandelen. Na 6 weken kan je genieten van je eigen gemaakte Goudse kaas!

Maak jij binnenkort je eigen heerlijke kaasje? Bekijk dan nu de beschikbare dagen en reserveer direct.

5,5 uur  incl koffie/thee  en boerenlunch

Afhankelijk van aantal deelnemers

1 tot 12 personen. Grotere groep? Vraag offerte aan.

In eigen keuken, eigen locatie of in Elburg

5,5 uur  incl koffie/thee  en boerenlunch

Afhankelijk van aantal deelnemers

1 tot 12 personen. Grotere groep? Vraag offerte aan.

In eigen keuken, eigen locatie of in Elburg

Programma van de workshop

09:30 - Voorbereiding

De voorbereiding voor het kaas maken kan beginnen. Bij het kaas maken is hygiëne erg belangrijk: dit betekent ringen af, handen wassen en een haarnetje op.

09:45 - Korte theorie en dan lekker aan de slag

Om een goed begrip te krijgen van hoe het proces van kaas maken werkt start Esther met een korte theoretische uitleg. Snel daarna gaan we lekker praktisch aan de slag. We bewerken de melk, toevoegen hulpstoffen en het stremsel toe, zodat de melk goed kan stremmen.

10:00 - Pauze met iets lekkers

We moeten een half uurtje wachten totdat de melk goed gestremd is. Een mooi moment voor koffie of thee met iets lekkers.

Workshop kaas maken thuis

10:30 - Van de kaas snijden tot het persen

Als de melk voldoende gestremd is snijden we de melk tot wrongel. De wrongel wassen we meerdere keren, voordat hij onder de pers gezet kan worden.

13:00 - Een heerlijke lunch

De kaas moet ongeveer 45 minuten onder de pers. Dat geeft ons voldoende tijd voor een een heerlijke boeren lunch. Dit is ook het moment om je vragen die je nog niet had gesteld op Esther af te vuren of nog even te genieten van de buitenlucht, voordat we verder gaan.

14:30 - Kaas onder de pers vandaan halen

Na de lunch halen we de kaas onder de pers vandaan. We inspecteren de kaas op eventuele scheurtjes of oneffenheden. Esther geeft op dit moment ook instructies hoe je de komende periode de kaas zelf verder moet behandelen.

Lunch tijdens de workshop kaas maken

15:00 - Einde workshop

Bij kaas maken weet je nooit precies hoe lang je bezig bent. Soms is het nodig om de kaas nog even extra onder de pers te zetten bijvoorbeeld. We kunnen dan ook iets van het tijdschema afwijken. De verwachting is dat we rond 15:00 uur de workshop afronden.

Na afloop - Nog 6 weken nagenieten!

Na afloop van de workshop geeft Esther je een kistje mee met alles wat je nodig hebt om om je eigen kaas verder te verzorgen. De komende weken zal je goed moeten zorgen voor je eigen gemaakte kaasje. Je krijgt alle materialen en instructies mee hiervoor. Na zes weken is het dan eindelijk zo ver. Je kaasje is klaar om op te eten! Of wacht jij nog wat langer, todat hij verder gerijpt is?

Het resultaat van de workshop kaas maken

Kosten

De kosten van de workshop kaas maken worden bepaald aan de hand de locatie en het soort groep.

Optie 1: workshop wordt gegeven in Elburg (gemixte groep)

Kaas maken in Elburg

De workshop wordt gegeven op het mooie melkveebedrijf van de familie van der Kolk in Elburg, op het randje van de Veluwe. Tijdens de workshop heb je een mooi uitzicht op de koeien in de stal. Als de dames er zin in hebben lopen ze even naar de wei of naar de melkrobot, eten ze iets lekkers of gaan ze even onder de massage borstel staan.

We gebruiken voor het kaas maken de melk van de koeien van de familie van der Kolk.

90 euro per persoon

Je krijgt een dagvullende workshop met een heerlijke lunch. Na afloop krijg je je zelfgemaakte kaas mee naar huis.

Je wordt ingedeeld in een gemixte groep

De workshop is op basis van een open inschrijving. De groep is dus een gemixte groep van enthousiaste kaasliefhebbers! Wil je de workshop alleen of met jouw eigen groep volgen, kies dan voor optie 2. De workshop wordt dan gegeven in een besloten groep.

Gaat door bij meer dan 8 personen

Zijn er minder inschrijvingen, dan kijken we in overleg naar een andere datum of krijg je je geld teruggestort. Je hebt dus 100% teruggaaf bij annulering.

Optie 2: workshop wordt gegeven in een zelf gekozen locatie (besloten groep)

Thuis kaas maken

Volg de workshop in je eigen keuken. Esther neemt alle spullen mee die nodig zijn voor het kaas maken en verzorgt ook een heerlijke lunch. Het voelt alsof je een dagje weg bent geweest in je eigen huis!

Als je met een grotere groep bent, kan je ook kaas maken in een buurthuis, keuken van een restaurant, grote schuur, etc.

Wil je met een besloten groep de workshop volgen in Elburg, neem dan contact op met Esther.

Waar moet een locatie aan voldoen?

Vanaf 90 euro per persoon

Bij een groep met meer dan 10 personen zijn de kosten 90 euro per persoon. Bij kleinere groepen of indien je een workshop individueel wilt volgen zijn de prijzen hoger. Bereken de exacte kosten.

Er sluiten geen onbekende mensen aan

Jullie volgen de kaasworkshop in jullie eigen groep. Het is ook mogelijk om de workshop individueel te volgen.

Gaat gegarandeerd door

Jullie workshop gaat gegarandeerd door! Bij een gemixte groep in Elburg zijn de kosten per persoon iets lager, maar heb je niet de garantie dat het door gaat.

Deelnemers over het kaas maken tijdens hun workshop kaas maken

Lees hieronder een aantal ervaringen van deelnemers die ze deelden op Tripadvisor, Google of Facebook.

Geef een workshop kaas maken als cadeau

Een workshop kaas maken is een super leuk doe-cadeau om te geven. Geef een workshop cadeau en ontvang een mooi verpakte cadeaubon, met persoonlijke boodschap.

Super leuk doe-cadeau

Cadeaubon met persoonlijke boodschap

Cadeaubon kaas maken