Training voor professionals: kaas maken

Kaas maken voor professionals

Ben je een (agrarische) ondernemer of professional én wil jij je eigen kaas gaan maken? Esther is levensmiddelentechnoloog en leert jou graag professioneel kaas maken. Na afloop van de training ben je in staat zelf Goudse kaas te maken

Tijdens de training komt Esther naar de bedrijfslocatie, zodat de praktische uitvoerbaarheid gelijk besproken kan worden. De training bestaat voor het grootste deel uit zelf kaas maken en een deel theoretisch kader, wat aan de hand van de praktijk wordt uitgelegd.

Bekijk nu de beschikbare dagen of neem contact op met Esther als je eerst even wilt bellen om te kijken of de training voor jou geschikt is. Ze neemt graag de tijd om jouw situatie te bespreken en kan de training indien nodig aanpassen aan jouw behoefte en kennisniveau.

Eén dag training.
Na afloop gratis advies.

600 euro (excl. btw & reiskosten)
per onderneming

Training aangepast
op jouw situatie

Esther komt naar
jouw bedrijfslocatie

Eén dag training.
Na afloop gratis advies.

600 euro (excl. btw & reiskosten)
per onderneming

Training aangepast
op jouw situatie

Esther komt naar
jouw bedrijfslocatie

Esther: gepassioneerd levensmiddelentechnoloog

Esther is levensmiddelentechnoloog, heeft gewerkt in de voedingsmiddelenindustrie en is via verschillende omzwervingen terecht gekomen bij haar passie: Kaas maken en anderen het vak van kaas maken leren.

Als boeren dochter vertelt zij gepassioneerd over het proces van kaas maken en doet dit dan ook graag tijdens de kaastrainingen die zij geeft. Naast de training kaas maken voor professionals, geeft zij ook kaaslessen op praktijkscholen en kaas- en boterworkshops aan particulieren.

Door haar agrarische achtergrond, weet zij wat er leeft bij agrarische ondernemers. Ze denkt graag mee in oplossingen en mogelijkheden voor jouw bedrijfsactiviteit. Esther kan dan ook op bedrijfsmatig niveau mee denken over het produceren en het vermarkten van de producten.

Kaasmaakster Esther van der Zeijden

Werkwijze

Op locatie en afgestemd op jouw situatie

Esther komt naar de bedrijfslocatie toe, zodat de praktische uitvoerbaarheid gelijk besproken kan worden. De training bestaat voor het grootste deel uit eigen kaas maken en een deel theoretisch kader, wat aan de hand van de praktijk wordt uitgelegd.

Meedenken over productiemogelijkheden

Ter plekke kan ook de mogelijke productielocatie bekeken worden. Esther denkt mee en geeft aan waar de mogelijkheden zijn om te produceren.

Inclusief kosteloos advies na afloop

Tijdens de hele training is het mogelijk om vragen te stellen. Na afloop van de training is het mogelijk om nog 6 maanden kosteloos vragen te blijven stellen over de kaas.

Kaas maken met eigen melk mogelijk

Het is mogelijk om kaas te maken met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten. Als eigen melk niet voorhanden is, neemt Esther melk mee.

Esther neemt alle benodigde materialen mee

Alle materialen zoals de (kleine) kaastobbe, kaaspers en ander kaasmaterialen en -ingrediënten neemt ze mee naar de locatie. De enige voorwaarde is dat er stroom, warm water en een (klein) werkoppervlak aanwezig is.

Programma van de training kaas maken

09:30 - Voorbereiding

Tijdens de training doorlopen we alle stappen van het productieproces van kaas maken. Dat begint uiteraard met een goede hygiëne. We doen dan ook onze ringen af, wassen onze handen en doen een haarnetje op.

09:45 - Theorie en dan van start

Als je straks kaas maakt is het belangrijk om de theorie goed te begrijpen van kaas maken, zodat je bij eventuele problemen zelf kan analyseren wat er mis ging. Esther start met een korte theoretische inleiding. Daarna zal ze bij elke stap die we nemen de theorie per stap toelichten. De eerste stap is het bewerken van de melk. We voegen het stremsel toe, zodat de melk kan stremmen.

10:00 - Pauze met iets lekkers

Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de melk goed gestremd is. Dit is een goed moment voor koffie of thee te drinken met iets lekkers erbij. Als je nog vragen hebt over het proces, dan is er nu, maar ook tijdens de hele training voldoende ruimte om Esther alles te vragen. Wist je dat je als deelnemer van de training 6 maanden na de training nog kosteloos advies kan vragen?

Workshop kaas maken thuis

10:30 - Van de kaas snijden tot het persen

Na de koffie snijden we de gestremde melk tot wrongel. De wrongel wordt meerdere keren gewassen en ondergaat meerdere processtappen voordat de verse kaas onder de pers kan.

13:00 - Een heerlijke lunch

De kaas moet ongeveer 45 minuten onder de pers. Esther verzorgt een lekker lunch terwijl de kaas onder de pers staat. Het biedt ook de mogelijkheid om alvast rond te kijken op de bedrijfslocatie, voordat we verder gaan.

14:30 - Kaas onder de pers vandaan halen

Na de lunch halen we de kaas onder de pers vandaan. We inspecteren de kaas op eventuele scheurtjes of oneffenheden. De kaas moet de komende periode zelf verder behandeld worden. Esther geeft, nadat de kaas onder de pers vandaan komt, de instructies hoe je dit moet doen.

Lunch tijdens de workshop kaas maken

15:00 - Bedrijfsbezoek / bespreken productiemogelijkheden

Indien gewenst kan Esther mee denken over de productiemogelijkheden van de kaas, zodat de praktische uitvoerbaarheid gelijk besproken kan worden. Op deze manier kan de training direct toegepast worden.

16:00 - Einde

Bij kaas maken weet je nooit precies hoe lang je bezig bent. Soms is het nodig om de kaas nog even extra onder de pers te zetten bijvoorbeeld. We kunnen dan ook iets van het tijdschema afwijken. De verwachting is dat we rond 16:00 uur de training afronden.

Na afloop - gratis advies

Na afloop van de training geeft Esther je een kistje mee met alles wat je nodig hebt om om je eigen kaas verder te verzorgen. De komende weken zal je de kaas goed moeten verzorgen. Je krijgt alle materialen en instructies mee hiervoor. Na zes weken is de kaas klaar voor consumptie.

Mocht je binnen 6 maanden na de training nog vragen hebben over het proces van kaas maken dan kan je als deelnemer van de training kosteloos advies vragen. Esther helpt je graag verder als er problemen zijn bij de productie van de kaas.

Kosten: 600 euro per onderneming

De kosten van de training kaas maken voor professionals zijn 600 euro (excl. btw & reiskosten) per onderneming. De kosten zijn inclusief onderstaande punten.

1

Training van een professional

Esther is levensmiddelentechnoloog en leert jou graag professioneel kaas maken. Kaas maken en anderen het vak van kaas maken leren is haar passie.

2

Gratis uitbreiden met 3 personen

De kosten van de training zijn per onderneming. Wil je de training volgen met 1, 2 of 3 personen uit jouw onderneming, dan is dat in de prijs inbegrepen. Wil je een training voor meer dan 4 personen, vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

3

Inclusief materialen

Alle materialen zoals de (kleine) kaastobbe, kaaspers en ander kaasmaterialen en -ingrediënten neemt Esther mee naar de locatie.

4

Inclusief mee denken productiemogelijkheden

Esther denkt tijdens de training graag mee over de mogelijkheden voor het produceren van kaas op de locatie.

5

Inclusief 6 maanden gratis advies

Mocht je binnen 6 maanden na de training nog vragen hebben over het proces van kaas maken dan kan je als deelnemer van de training kosteloos advies vragen. Esther helpt je graag verder als er problemen zijn bij de productie van de kaas.

6

100% teruggaaf bij annulering

Als je op het moment dat je hebt gereserveerd Corona-gerelateerde klachten hebt, waardoor je niet aanwezig kan zijn, dan krijg je 100% van je geld terug of zoeken we naar een nieuwe datum.

Warm welkom bij training kaas maken
Training voor professionals kaas maken