Esther heeft een praktische kaasles ontwikkeld, waarin ze leerlingen meeneemt in het kaastechnologische proces. Ze doet dit vanuit haar passie en professie als kaasmaakster én levensmiddelentechnoloog, van het begin tot en met het eind van het kaasproces, in zowel praktijk als theorie.
De lessen kunnen afgestemd worden op elk niveau en zijn dus geschikt voor zowel voortgezet onderwijs, MBO als HBO. De les is perfect te combineren met een door de school zelf gegeven theoretisch kader. Bijvoorbeeld een module productieontwikkeling, zuivel of kaas. De theorielessen kunnen, indien gewenst, ook door Esther verzorgt worden.
Door Esther’s ervaring met jongeren en jongvolwassenen als jongerenwerker, speelt zij makkelijk op de sfeer in de groep in en betrekt zij alle leerlingen bij het technologische inhoudelijke proces.
Helicon (MBO) over de les

Wij hebben een geweldige les gehad van Kaasworkshops op onze school. De leerlingen waren enthousiast, mede ook door het enthousiasme dat Esther uitstraalde. Leuke les waar de studenten veel geleerd hebben. Over een aantal weken een lekker kaasje uit het vuistje. Voor herhaling vatbaar.
De kaasles start bij de melk. De leerlingen vullen zelf kun eigen kaastobbe. Hierdoor zien ze vanaf het begin de melk veranderen in kaas gedurende de les terwijl ze hier met hun neus bovenop staan. De leerlingen worden stap voor stap meegenomen in het kaasproces van de melk tot het eindproduct, de kaas. Tussendoor is er genoeg ruimte voor vragen.
Na afloop van de workshop krijgen de leerlingen de eigen gemaakte kaas mee naar huis inclusief een bijbehorend kaaskistje om de kaas goed te kunnen verzorgen en te laten rijpen. In het kaaskistje zitten alle materialen welke nodig zijn om de kaas verder te kunnen behandelen, zoals zout voor de pekel, coating, coating-spons, kaaspapier en een kaasplankje om de kaas op te laten rijpen. In het kistje zit ook een duidelijk instructie hoe de kaas thuis verder te behandelen.
Uiteraard is het na afloop van de kaasles-dag mogelijk om kosteloos vragen te blijven stellen aan de kaasmaakster over het proces en kaas.

Locatie
Voor de workshop is een praktisch ingericht lokaal nodig met een handenwasgelegenheid, stroomvoorzieningen voor de (kleine)ketels en werkoppervlak. Te denken valt aan een praktijklokaal met keuken- en/of levensmiddelenproductie faciliteiten.
Materialen
Esther neemt alle materialen die nodig zijn mee naar de locatie.
Duur
De les duurt zo’n 4-5 uur, afhankelijk van de wensen. Hierdoor is het mogelijk om twee groepen op 1 dag de les te laten volgen.
Combineren
Het is mogelijk om de kaas-les te combineren met een boter-les. Informeer naar de mogelijkheden. Voor het boter&kaaslespakket is er een mooie pakketprijs.

