Consultancy Goudse kaas maken

Kaas consultancy door Esther van der Zeijden

Esther is actief in binnen- en buitenland in het geven van kaastrainingen en bijscholing van Goudse kaasmakers. De consultancy is gericht op:

  • Agrariërs die willen proeven aan het kaasmaken,
  • Agrariërs die daadwerkelijk een kaasmakerij op willen zetten,
  • Bedrijven die tegen kaasproblemen/-gebreken aanlopen,
  • NGO’s die door middel van de kennis en kunde van KaasEs lokale mannen en vrouwen willen ondersteunen.

Esther: gepassioneerd levensmiddelentechnoloog

Esther is levensmiddelentechnoloog en Goudse kaas maken is haar beroep. Ze heeft in de voedingsindustrie gewerkt en is via verschillende omzwervingen bij haar passie gekomen: Goudse kaas maken en anderen leren hoe ze zelf op een professionele manier Gouds kunnen maken.

Esther kan met passie alles vertellen over het proces van kaas maken en doet dit met veel plezier tijdens workshops, consultancy, trainingen en lessen. Dit doet ze als trainer, adviseur en docent. Ze werkt graag met allerlei verschillende groepen, variërend van boeren, kaasmakers, particulieren en schoolklassen die opgeleid zullen worden in het maken van kaas. Ze werkt zowel in Nederland als buiten Nederland.

Esther vindt het heerlijk om met mensen te werken en ze alles te leren over het proces van het maken van Goudse Kaas. Ze doet dit door zowel het theoretische als het praktische gedeelte uit te leggen.

Ze draagt NGO’s een warm hart toe en werkt graag samen om de wereld een stukje mooier te maken.

Kaasmaakster Esther van der Zeijden

Referenties projecten

Schep Kaasmakers

De kaasmakerij van Schep Kaasmakers is gebouwd op de boerderij van Schep Holstein in Bergambacht (Nederland)
Periode: januari – mei 2023 

Opdracht: Het begeleiden en trainen van de toekomstige kaasmakers om hun vaardigheden aan te leren en te verbeteren zodat de kaasmakers zelfstandig aan de slag te kunnen gaan in de kaasmakerij. Omdat een deel van het aangenomen personeel nog geen kennis had van kaas maken, is eerst de theoretische en praktische training: “Goudse kaas maken” gegeven. Door de wisselwerking tussen de theorie en praktijk, werd het ook steeds makkelijker om de theorie toe te kunnen passen en om mee te sturen in het proces (de praktijk).

De praktijkervaring en deskundigheid van Esther heeft de kaasmakers ondersteund om de kaasproductie naar een hoger niveau te tillen.

Daarnaast was zij sparringspartner en trouble-shooter om de vragen en zorgen met betrekking tot de kaas-inrichting en het -proces aan te pakken.

Resultaat: Een tevreden opdrachtgever en goed toegeruste kaasmakers. Door de training kunnen de kaasmakers nu zelfverzekerd en bekwaam kaasmaken door de verworven nodige kennis die zij op hebben gedaan. Een deel van de training hield ook in dat Esther meerdere dagen aanwezig is geweest tijdens de productie om met de kaasmakers mee te denken en feedback te geven op de werkwijze.

De opdrachtgever over het werk van Esther:

“Het besluit om onze melk te gaan verwerken tot kaas is zorgvuldig genomen, maar we hadden geen enkele ervaring. Gelukkig is Esther daarom al in een vroeg stadium bij ons betrokken geraakt bij het project. Enerzijds om het team uit de stal en mijn vrouw en mijzelf kennis te laten maken met de basis van kaasmaken door een workshop. Maar nog veel belangrijker het team wat in de kaasmakerij aan de slag is gegaan aan de hand te nemen over de meest uiteenlopende zaken. We waren toen nog in staat om dingen te veranderen/ bij te sturen. Wij hadden zonder je hulp zeker nog niet gestaan waar we nu zijn, bedankt!” – Johan Schep Eigenaar en initiatiefnemer Schep Kaasmakers 


Op de foto zie je de kaasmakers met de eerste geproduceerde kaas voor het persen op het moment dat het eerste caseïne-label op de kaas wordt gelegd. Dit is altijd een mooi moment.

Benieuwd naar de ervaringen van Schep Kaasmakers? Voor referenties kunt u contact opnemen met:

  • Brigitta Verhoog, bedrijfsleider en hoofd kaasmaakster bij Schep Kaasmakers, e-mail: brigitta@schepkaasmakers.nl / telefoon: +31(0)6-31 94 77 17
  • Johan Schep, eigenaar en iniatiefnemer Schep Kaasmakers, e-mail: j.schep@schep.nl

B&B L’Ortier

B&B La Ferme de L’Ortier is een prachtige B&B in Normandie en wordt gerund door Cees&Geraldine Blauw (Frankrijk).  
Periode: april 2023

Opdracht: Goudse Kaascursus

In april 2023 organiseerden we een kaasworkshop en training op verzoek van Cees en zijn Franse vrienden Alain en Bruno. Cees, een gastronoom, wilde graag leren hoe hij zelf Goudse kaas kon maken om zijn gasten in de B&B een zelfgemaakte (door Nederlanders in Frankrijk) Goudse kaas bij het ontbijt te kunnen serveren. We reden daarom met onze hybride kaas-kar, vol met alle benodigde kaasmaterialen, naar Normandië om daar de kaasworkshop te geven.

In het bijgebouw van de prachtige B&B La Ferme de L’Ortier gingen we aan de slag. We gebruikten de met vuur verwarmde oude broodoven van de voormalige Franse boerderij om kaas te maken in de oude bakkerij, gebruikmakend van rauwe melk van de koeien van de buurman. Samen met de leergierige Fransen beleefden we magische momenten. Tijdens het kaasmaken kwamen er vaak spontaan mensen langs, wat altijd gezellig was. Als afsluiting genoten we van een heerlijk diner, verzorgd door Cees en Geraldine, met de heerlijkste wijnen. Natuurlijk was er ook aandacht voor de theoretische aspecten van het kaasmaken, en na afloop kregen de deelnemers zowel het recept als de theoretische kennis mee naar huis.

Het resultaat was dat de deelnemers tevreden en goed uitgerust waren om zelfstandig kaas te blijven maken. Cees en zijn vrienden leerden de fijne kneepjes van het ambachtelijk Goudse kaas maken, inclusief een uitleg van de theoretische basis. Hierdoor kunnen de kaasleerlingen in de toekomst teruggrijpen op hun kennis en het proces naar behoefte sturen.

Inmiddels hebben we de eerste kaas geproefd en zijn we allemaal blij en tevreden met het resultaat. We willen Cees en Geraldine van B&B La Ferme de L’Ortier bedanken voor de uitnodiging en hun gastvrijheid.

Cees&Geraldine van B&B L’Ortier over het werk van Esther:

“Deze Kaascursus bij ons in Normandië gedaan met Esther de Kaasmaakster! Wat een geweldige en top professionele aanpak en uitvoering van Esther. Voor iedereen die dit in gedachte heeft DOEN. Ook onze Franse vrienden waren onder de indruk, en leerden snel dat kaas niet alleen frans is!! Dank Esther” – Cees en Geraldine, La ferme de L’ortier

Benieuwd naar de ervaringen van B&B L’Ortier? Voor referenties kunt u contact opnemen met:

CDDG

CDDG is een NGO in Libanon
Periode: januari 2022

Opdracht: Het ondersteunen en trainen van vrouwen in het opzetten van hun eigen kaasproductie bedrijf.

Resultaat: Esther voerde het project “Lebanese CheeseBees” aan. Dit project was gericht op het trainen van Libanese vrouwen in het kader van het WOMB-initiatief (Women Owners of Micro Businesses). Vanuit de WOMB worden vrouwen ondersteund in het starten van hun eigen bedrijf. Tijdens de training werden Libanese vrouwen opgeleid en bekwaam gemaakt in het produceren van Goudse Kaas, zodat zij zelfstandig een financieel rendabel bedrijf op kunnen zetten én deze kennis weer door kunnen geven.

Lees meer over dit project

Making Gouda cheese in Lebanon

Benieuwd naar de ervaringen van deze NGO? Voor referenties kunt u contact opnemen met:

“Esther provided a cheese making training from Lebanese Women under the Lebanese Cheese BeesProject implemented by the Center for Development, Democracy and Governance – CDDG in Lebanon, and financed by North Farmers Lebanon (Mokhtarona).The aim of this project was to train cheese makers in order to enable them learn new skills and generate additional income especially in view of the actual economic crisis in Lebanon.Esther was very compassionate with all the women attending the workshop, and with her smile, she was able to remove the language barrier between them.Esther is very knowledgeable about the cheese. The theoretical part of the workshop was “spot on”and contained all information necessary to make Gouda cheese. Her mastery of the cheese making process shows the obvious experience she has in the domain.On behalf of CDDG, our donor North Farmers Lebanon (Mokhtarona) and the trainees we would like to thank Esther for this wonderful experience. Looking forward to future collaboration in different fields.” – Makram Khoury Executive Director CDDG

Rani farm

RaniFarm valt onder de Sezer Group (Turkije).
Periode: september 2021

Opdracht: Verhogen van de technologische kennis van de kaasmakers en trainen om de kaasmakers nog meer bekwaam te maken in het produceren van de Goudse kaas die ze al produceren. Daarnaast waren er een aantal kaasdefecten die opgelost werden met behulp van Esther.

Resultaat: Blije kaasmakers die nog beter zijn geworden in hun werk. De kaasproblemen/defecten zijn aangepakt met een verhoging van de omzet.

“I personally appreciate people who love their job in the world. During the time you worked with us, Esther provided a very good training to our staff. She is a very good instructor, patient, tolerant, friendly. We would like to work with her again every year to increase the knowledge of our employees about production. I congratulate her for her dedication to her job and I thank her for the benefits it provides to the our employees.” – Mr Yılmaz SEZER Chairman of the Board of SezerGroup

Benieuwd naar de ervaringen van RaniFarm? Voor referenties kunt u contact opnemen met:

Making Gouda cheese in Turkey

Contact

Wil je meer weten over de mogelijkheden om samen te werken? Neem gerust contact met Esther op om de mogelijkheden te bespreken.